Forebygg lekkasjer og hudproblemer med den rette stomiposen

Når du har stomi er det avgjørende å ha den riktige stomipose. Ved å velge en stomipose som passer deg, kan du føle deg trygg og komfortabel i alle situasjoner i hverdagen.

Ingen kropper er like, og dette gjelder også når du har stomi. Hvilken pose som er den riktige for deg avhenger derfor av hvordan området rundt stomien ser ut, stomitype og dine individuelle behov.

Skal du velge en 1-delt eller 2-delt stomipose?

I dag kan du velge mellom flere typer stomiposer, herunder 1-delte stomiposer og 2-delte stomiposer:

  • Ved 1-delte stomiposer sitter hudplaten/festeplaten og selve stomiposen sammen som én samlet enhet. Det betyr at både plate og pose må skiftes på samme tid.
  • Ved 2-delte stomiposer består produktet av to separate deler – en hudplate og en pose som kan festes på platen. Det betyr at du kan bytte posen uten å samtidig bytte selve hudplaten.

Begge løsningene har sine egne fordeler.

Noen foretrekker de 1-delte posene, da de er enkle å bruke og samtidig er diskré under klærne, da 1-delte stomiposer ofte blir noe flatere siden de er én del og ikke to som legges oppå hverandre. Til gjengjeld må hele systemet skiftes når du skal bytte pose.

De 2-delte posene kan være en god løsning dersom du opplever hudirritasjon, da de er mer skånsomme mot huden din siden du kan skifte hudplate sjeldnere. Det kan også være en fordel hvis du er mye borte fra hjemmet, da du med 2-delte systemer lett kan skifte posen uten også å måtte fjerne og påføre ny hudplate.

Valget mellom en 1-delt eller 2-delt stomipose avhenger derfor av dine individuelle preferanser, livsstil og behov. Uansett hvilken modell du velger, er det viktig at huden er helt ren og tørr før den nye hudplaten påføres. På denne måten oppnår du et godt feste som forebygger lekkasje under hudplaten.

Velg stomiprodukter som passer din kropp

Når du skal velge din stomipose og produkter er det viktig å finne en produktvariant som passer til din kropp. Hudområdet på magen rundt stomien har stor betydning for hvilket produkt du bør velge.

Overordnet sett kan du velge mellom tre hovedtyper av stomiprodukter basert på hvordan området rundt stomien ser ut:

  1. Flate stomiprodukter: Hvis området rundt stomien din er flatt og jevnt uten dype folder eller ujevnheter, og stomien står godt ut fra magen kan du velge et flatt stomiprodukt.
  2. Konvekse stomiprodukter: Konvekse stomiprodukter er utviklet for stomier som er skjeve, korte, eller der det er en grop rundt stomien. Konvekse produkter har en skål rundt stomien som hjelper med å flate ut området og få frem stomien, slik at du får et tett feste.
  3. Konkave stomiprodukter: Disse produktene kan være et godt valg hvis området rundt stomien din står utover i en kul eller et brokk. Konkave produkter er designet med en buet passform som sikrer tett feste og omfavner kulen uten furer og folder i hudplaten.

Når du velger stomiprodukter som passer din kroppsfasong, oppnår du en god passform som gir bedre komfort og reduserer risikoen for lekkasjer og hudproblemer.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast

Det er ofte nødvendig å prøve av forskjellige typer stomiposer og produkter før man finner det som passer best. Er du i tvil om hvilken stomipose du skal velge, kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.

Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud for deg med stomi. Her har du mulighet for å bestille gratis vareprøver, slik at du kan få din egen erfaring og finne de produktvariantene som gjør hverdagen din lettere.

Med Coloplast Assistanse får du også tilgang til gode råd og inspirasjon som kan hjelpe deg i hverdagen. Du kan melde deg på månedlige e-poster eller løpende følge oppdateringer på Coloplasts nettsider når det passer deg.

Du har også mulighet for å kontakte sykepleierne ved Coloplast. De kan svare på spørsmålene dine og gi støtte og veiledning over telefon når du trenger det.