Pass godt på helsen din – en ergonomisk arbeidsplass er viktig

Å passe på egen helse er noe av det aller viktigste du kan gjøre, både med tanke på daglig velvære og å forebygge sykdom. På arbeidsplassen har arbeidsgiver selvfølgelig et stort ansvar for å legge til rette for ergonomiske og trygge rutiner, men det er smart å ta eierskap til hvordan du beveger deg hver eneste dag.

Smarte tilbehør og verktøy

I praktisk talt alle yrkesroller finnes det en rekke ulike verktøy og hjelpemidler som legger til rette for bedre ergonomi. Når det gjelder fysiske jobber handler det for eksempel om å løfte riktig, eller gjerne unngå unødvendige løft og forflytninger helt. En jekketralle med vekt er et godt eksempel på hvordan man enkelt kan kombinere to operasjoner, forflytning og veiing, i én og samme prosess.

Hjelpemidler og smarte verktøy handler ikke bare om å legge til rette for mer ergonomiske fysiske bevegelser, det kan også være snakk om bedre sittestillinger og mer skånsom tid foran tastaturet. Såkalt musearm er en reell utfordring, og hvert år er det mange som blir sykmeldt som følge av denne type unødvendig belastning.

Sunn bevegelse og omveksling

Det er ikke uten grunn at roboter hovedsakelig overtar oppgaver som er gjentakende og rutinepregede. Slike oppgaver passer helt enkelt svært godt til maskiner, som kan utføre den samme bevegelsen gang etter gang. En robot kan dessuten gjøre den samme bevegelsen med nøyaktig den samme presisjonen hver eneste gang.

For de ansatte er robotisering av slike arbeidsoppgaver også en fordel når det gjelder å legge til rette for en ergonomisk arbeidsplass. Å belaste kroppen på akkurat lik måte gang etter gang er helt enkelt ikke godt for muskler og ledd, da er det bedre å drive med mer varierte oppgaver. Igjen er det viktig å huske på at det også gjelder typisk kontorarbeid, det er alltid greit å komme seg opp fra pulten og gå en tur.